Що таке еко-туризм і як він розвивається в Україні

23/10/2018

Туризм – значна частина доходу країни. Туризм стимулює економіку, сприяє збільшенню кількості робочих місць, що, відповідно, впливає на якість життя людей. Зараз особливу роль в туризмі починає грати еко-туризм. Згідно з дослідженнями, щорічно обсяги екологічного туризму збільшуються на 10-15%. Саме тому сьогодні ми розглянемо, що це за «звір» такий – еко-туризм, і як він розвивається в Україні.

Що таке еко-туризм?

Екологічний туризм передбачає будь-яку подорож на природу, єднання з нею. Базується такий відпочинок на спостереженні мальовничих пейзажів, відвідуванні унікальних ландшафтів, історичних і культурних пам’яток і т.д.

Еко-туризм в Україні

Говорячи про об’єкти екологічного туризму України, в основному ми говоримо про території природно-заповідного фонду. Об’єктами еко-туризму є національні природні парки, заповідники, ландшафтні парки, ботанічні, дендрологічні і зоологічні парки, заказники, резервати і т.д.

Щорічно на таких територіях зростає кількість туристичних послуг, що надаються відвідувачам. Серед найпоширеніших послуг можна виділити екскурсії по еко-стежках, кінні прогулянки, рибальство, відвідування печер, оренда човнів або яхт, дельтапланеризм, каякінг, катання на лижах і багато-багато іншого. Вибір туристичних послуг залежить вже від особливостей природних територій, а також інвестиційної підтримки.

Еко-туризм в Україні – перспективна сфера, так як ми володіємо значним природним потенціалом:

  • Різноманітний ландшафт (гори, море, ліс, степ …);
  • Ресурси для санаторних об’єктів (лікувальна глина, гарячі джерела, мінеральні води …);
  • Території з унікальними природними характеристиками та історичною цінністю і т.д.

Географічно туристичну карту України можна поділити на частини: Карпатський регіон, Донбас, Причорномор’я, Полісся. Деякі зони більш розвинені, ніж інші. Наприклад, найбільш популярною туристичною зоною в Україні залишається Карпатський регіон. Це пояснюється наявністю там гір Карпат, великої кількості пам’яток і унікальною природою. На другому місці Причорномор’я. Наявність морського узбережжя робить цю територію привабливою для туристів не тільки нашої країни. Разом з тим, вже зараз можна помітити позитивну тенденцію розвитку туристичного потенціалу інших регіонів України. А тісна співпраця держави і бізнесменів сприяє прискоренню цього процесу.

Обов’язкова вимога еко-туризму

Еко-туризм можливий за умови того, що туристи не будуть втручатися в розвиток природних екосистем. Це є основною вимогою для збереження тих самих туристичних природних зон, щоб вони служили людині ще не один десяток років.

Перевагою екологічного туризму є не тільки поліпшення фізичного і емоційного стану туриста, але також і підвищення його екологічної свідомості. Саме він може сприяти еко-вихованню молоді, прищепленню любові до навколишнього середовища і турботи про неї.

Зараз еко-туризм в Україні набирає обертів – це модно, відповідає сучасним вимогам і тенденціям розвитку суспільства.

Давайте разом збережемо природу для майбутніх поколінь

співпраця

Останні новини

14/04/2021

Світ завжди відкритий для нас: результати Конференції

Хочемо поділитися результатами Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Напрямки та перспективи розвитку Парку природи «Беремицьке»», що відбулась...
6/11/2020

Яблуневий сад в Беремицькому

Протягом багатьох років наш фонд веде активну діяльність щодо природних екосистем, які зазнали негативного впливу...
3/08/2020

Беремицьке минуле та сучасне

Rewilding (з англійської «re» – назад, «wild» – дикість) – це ідеологія, яка  передбачає повернення...
Scroll Up