Що таке Смарагдова мережа Європи?

7/03/2019

«Смарагдова мережа» є мережею природоохоронних об’єктів, об’єднаних з метою збереження флори і фауни та їх природного місця існування. Проект було розпочато Радою Європи в рамках Бернської конвенції. Смарагдова мережа створюється в тих країнах, які підписали або ратифікували Бернську конвенцію, або які є її спостерігачами.

Як формується Смарагдова мережа?

Цей процес можна розділити на кілька етапів. Спочатку проводиться детальний аналіз території, виявляються види флори і фауни, які потребують охорони, визначаються місця їх проживання. Виходячи з цього, формується розуміння, які ділянки можна віднести до Смарагдової мережі. На наступному етапі відбувається перевірка обраних ділянок. Важливо, щоб вони відповідали всім або хоча б більшості правилам і вимогам Смарагдової мережі. Серед таких вимог значиться те, що території повинні сприяти виживанню видів, які знаходяться на межі вимирання, володіти широким біорізноманіттям, бути важливим місцем для мігруючих видів тварин і т.д.

Якщо території відповідають вимогам, вони затверджуються на державному рівні зі сторонами Бернської конвенції.

По суті, обов’язки сторін полягають в більш ретельній увазі і фінансуванні об’єктів Смарагдової мережі.

Тобто, можна сказати, що Смарагдова мережа включає в себе вже наявні природоохоронні території, які набувають загальноєвропейського значення.

Аналогом Смарагдової мережі в Євросоюзі є мережа «Натура 2000».

Значення Смарагдової мережі

Крім збереження біорізноманіття на цих територіях, можна також сказати і про фінансову сторону даного проекту. Увійшовши в Ізумрудну мережу, природоохоронні об’єкти можуть стати більш привабливими з точки зору надання туристичних послуг. Це також підвищує статус об’єктів.

Довідка

У 2018 році Україна виділила 271 природоохоронний об’єкт (а це 10% території України) для Смарагдової мережі Європи.

Давайте разом збережемо природу для майбутніх поколінь

співпраця

Останні новини

14/04/2021

Світ завжди відкритий для нас: результати Конференції

Хочемо поділитися результатами Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Напрямки та перспективи розвитку Парку природи «Беремицьке»», що відбулась...
6/11/2020

Яблуневий сад в Беремицькому

Протягом багатьох років наш фонд веде активну діяльність щодо природних екосистем, які зазнали негативного впливу...
3/08/2020

Беремицьке минуле та сучасне

Rewilding (з англійської «re» – назад, «wild» – дикість) – це ідеологія, яка  передбачає повернення...
Scroll Up