Прибирати або не прибирати опале листя?

2/11/2018

Щоосені багато хто задається одним і тим же питанням: «Чи варто прибирати опале листя?». На цей рахунок немає однозначної відповіді, так як існує 2 абсолютно протилежні думки. У цій статті розглянемо цю тему більш детально.

«За» прибирання листя

Прихильники думки, що опале листя потрібно прибирати, запевняють, що дерева накопичують величезну кількість токсичних мікроелементів (особливо в мегаполісах), а тому скупчення опалого листя може бути небезпечним. Вважається, що така підстилка з листя негативно впливає на якість газонів. Міські дерева посаджені вже в бідний ґрунт, і ніякий перегній з листя не зможе забезпечити потрібну кількість мікроелементів.

Також скупчення листя дерев призводить до появи там побутового сміття, яке залишають люди.

«Проти» прибирання листя

Але існує й інший погляд на це питання. На думку багатьох екологів і захисників природи, прибирання листя призводить до виснаження ґрунту і в подальшому – зменшення кількості рослин. Прибираючи листя, людина позбавляє землю перегною, комах і черв’яків – місця для зимівлі, відповідно, птиці залишаються без корму. Крім цього, підстилка з листя допомагає вберегти ґрунт від промерзання.

В процесі перегнивання опалого листя розвивається ґрунтова мікрофлора і фауна, яка допомагає вберегти дерева від грибкових та бактеріальних захворювань.

Що можна сказати у підсумку? Велику роль відіграє те, де здійснюється прибирання листя. Якщо це тротуари і асфальтована дорога, звичайно, прибирання необхідне, щоб уникнути травм у людей. Міський газон також потребує прибирання. Але якщо говорити про парки і природні території, опале листя дійсно може поліпшити якість ґрунту і захистити його від морозів.

Давайте разом збережемо природу для майбутніх поколінь

співпраця

Останні новини

14/04/2021

Світ завжди відкритий для нас: результати Конференції

Хочемо поділитися результатами Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Напрямки та перспективи розвитку Парку природи «Беремицьке»», що відбулась...
6/11/2020

Яблуневий сад в Беремицькому

Протягом багатьох років наш фонд веде активну діяльність щодо природних екосистем, які зазнали негативного впливу...
3/08/2020

Беремицьке минуле та сучасне

Rewilding (з англійської «re» – назад, «wild» – дикість) – це ідеологія, яка  передбачає повернення...
Scroll Up